Wednesday, January 16, 2013

Fenomena SILA Dengar


Assalammualaikum,

Listen Listen Listen
Ngee… Ada ke orang nak listen?
For the last 2 days timeline not only in Facebook but dalam Twitter pun same je… Banyak sungguh yang forward the video of Cik Listen ni.

Video yang di perkatakan

There is always 2 side of any story.
This is only an opinion. My own opinion. Ieja tak berada pun di tempat kejadian. Ieja tak tahu pun apa yang terjadi sebenarnya. Yang di tulis ini hanya lah pendapat.

Macam ni lah, pendapat Ieja, dedua pun ada salah dan ada yang betulnya.
Ieja ni bukan la expert berforum. Nak buat public speaking pun tergeter-getar.
Ni pendapat Ieja about a few issues that surfaces after the “Listen Listen Listen”:


Cik Bavani bertanyakan soalan or memberi pendapat selepas ikrar penutup.

Mungkin Cik Bavani salah, bercakap selepas masa yang ditetapkan. Tapi siapa yang benarkan dia cakap masa time tu? Bukan pengacara majlis atau morderator? Bukan penganjur yang benarkan dia bercakap? Sebagai pengacara, bukan anda boleh stop dia dari cakap dengan baik. Sebagai penganjur, microphone tu matikan je lah kalau tak nak dia cakap sangat.

Cara Puan Sharifah turun dan tinggalkan panel dan menjawab dengan cara begitu tak professional (What morderator ditch her panels? Hnn…). Bukan ke lagi baik kalau Puan Sharifah menjawab dengan lembut walaupun Cik Bavani meninggikan suara. Bukankah lagi dipandang tinggi oleh penonton kalau Puan Sharifah berlembut dengan student yang lebih kasar.

Puan Sharifah memang lebih arif dalam mengendalikan penonton dan mengendalikan forum, tapi saya sekadar ingin berkongsi pendapat. Cara Puan Sharifah mengulangi perkataan “Listen” dan meninggikan suara mungkin agak keterlaluan. Kemudian dia menarik microphone supaya jauh dari Cik Bavani. Kenapa timbul pulak comment Cik Bavani melarikan diri dari menyambung hujah dia? She was not allowed to speak further ye kawan-kawan.

“Jangan bandingkan Malaysia dengan Negara Luar. Bandingkan manusia dengan binatang.”

Bukankah baik kita membandingkan sesuatu dengan sesuatu yang lebih baik? Bukan nak kata hujah Cik Bavani itu betul. Bukan nak sokong hujah Cik Bavani tu. Tapi Puan Sharifah, jangan keluarkan hujah balasan “Jangan samakan Malaysia dengan negara lain. Sekiranya Malaysia disamakan dengan Negara lain, what are you doing in Malaysia?”

Ya, memang Cik Bavani menyamakan Malaysia dengan Negara lain. 

Puan Sharifah, pembelajaran percuma yang diperkatakan adalah untuk RAKYAT Negara itu sendiri. Cik Bavani is from Malaysia, she IS a MALAYSIAN. Dia migrate kemana sekali pun she is still MALAYSIAN and the free education will never apply to her.

Cik Bavani, free education have it’s hidden consequences… High taxes, ada pemilihan antara siapa yang dapat belajar dan tidak and so many other consequences. Dengan kadar tax yang kita dok bayar sekarang pun dah ramai yang merungut, nak mintak free education with the same taxation, I am very sorry to wake you up, there is nothing free in the world today, dear.

And there is one reply yang menyatakan GDP Malaysia in 2011 is 7 times higher than in 1980. Senang cerita macam ni la, nak tulis about things in 1980, I was not born yet. In 1990, I could only remember drinking my susu and masih isap my pacifier. So let me just forward to the year 2000. 2000 according to the chart in this blog : (Carl S.
It shows that Malaysian GDP in the year 2000 is roughly half of that in the year 2011. Kalau tak silap lahkan in the year, 2000 roti canai masih 70 sen and 2011 kalau tak ada RM 1.40 memang tak yah mimpi lah nak makan. Senang cerita macam ni lah, not only we have to compare the GDP but also the value of money itself.

Sama macam kalau nak comparekan RM 500,000 di negeri seperti Kelantan dapat membeli sebidang tanah or even a bunglow, but kalau di Kuala Lumpur atau Johor, mungkin hanya dapat sebuah rumah teres. Miskin betul orang Kuala Lumpur... RM 200,000 nak beli rumah memang susah la...

 Statement "The difference between you and me is a degree and an O Level."

Cik Bavani is a Law studentkan? Puan Sharifah, tahap pendidikan seseorng itu tak melambangkan inteleknya. Mungkin dia lebih arif dalam bidang yang dibelajar, tetapi sebagai pemimpin dan seorang yang lebih matang Puan tak sepatutnya memberi statement seperti itu.

Statement seperti ni bukan sahaja merendah-rendahkan maruah pelajar tetapi juga memberi impak negative bagi self-confidence of a person.

This post dah jadi macam karangan SPM lah pulak kan… panjang lebar dah jadinya… hnnn… Kesimpulannya, the forum is a neutral forum and please people not everything is politicized. Sharifah was rude to the student and the student was also not very polite in addressing her. Yet as a professional speaker and a leader, Puan Sharifah could have handled this matter more professionally and more maturely.

Finally,
Ieja rasa this would be a record for me as well for writing this long in a blog.

Before signing off, let me leave you with my favorite vlogger MatLutfi90.
MatLutfi, I am a fan.

P/S: Jangan keluar dalam kumpulan lebih dari 3 orang ye…
P/S: Kucing sekarang Class gitu… Makan tulang ayam… Bukan kucing makan ikan ke?

Peace… hihii

Wasalam.
以上,
iejaちゃんでした。

Tuesday, January 8, 2013

Malu, Kecil, Rendah



Nak ceritalah sikit ni kan.
Selalu dalam blog ni asyik bercerita tentang preasaan sedih, gembira and about what I felt about how humble I am sebab I am what I am and about who I am.

Cam ni la ceritanye,
Semalam lepas class ada la sorang kawan Ieja ajak Ieja jemaah dengan dia. Lama tak jemaah selain dari pegi Masjid masa semayang raya or masa Terawikh mase Ramadhan. Kalau masa di UNITEN dulu selalu jugak jemaah kat surau ngan kawan-kawan or dengan sesape yang memang ada kat surau tu.

Yang nak cerita ni bukan sebab ape,
Selalu semayang sorang, selalu orang lain imamkan. Tak pernah walau sekali orang tanye kat Ieja trylah imamkan solat. Tak pernah orang offer kat Ieja suruh jadi imam.

Dah tu nape pulak semalam special?
Kawan Ieja tu perempuan, dia muda dari Ieja, so naturally dia Tanya la, Ieja la imam kan solat tu. Ya Allah malunya~~~ dah la ayat hafalan tak lancar, solat setakat yang wajib tu tahu la, yang sunat semua tu masih dok belajar lagi. Obviously Ieja tak imam kan solat tu, tapi lepas habis tu, Ya Allah malu yang teramatlah. Belajar (bukan nak riak) tinggi-tinggi tapi nak tak layak nak memimpin.

Apa yang penting nak jadi imam?
I am not a born leader. I am not a good leader. I don’t know how to lead. Ieja tak pandai nak memimpin. Tapi sebagai seorang saudara, seorang kakak, sebagai orang Islam, menjadi pemimpin tu dah jadi tanggung jawab. Satu tanggung jawab yang Ieja tak dapat sempurnakan…

Ya Allah malunya…

Tu je nak cakap.
Wasalam

以上,
iejaちゃんでした。

Sunday, January 6, 2013

'Azam Tahun Baru


Nak jugak tulis juga something kat sini yang dah lama bersawang ni (okay, sure kene sound kalau cikgu Aziah baca ni, men cakap campur2 plak...)

Tahun-tahun lepas ada juga tulis azam tahun baru but lagi specific lah kan...
Tahun ni nak juga tulis, tapi biarlah yang specific tu biarlah hanya hati yang tahu...

Azam tahun 2013:
① Sempurnakan yang wajib
② Tunaikan yang harus 
dan 
③ Usahakan yang sunat.

Insyaallah akan buat yang ni tahun ini. Dah nak masuk 25 tahun dah kat dunia ni, banyak sangat lalai... Hopefully this would be a better year for me as a human, person and a student (hopefully I can be an educator as well)

Wasalam

以上、
Ieja-ちゃんでした。