Wednesday, December 14, 2011

Berdebar

Entah kenapa, kadang kadang rasa berdebar.
Suka?
Sayang?
Cinta?
Detta~~~
Cinta...

Cinta datang dalam pelbagai formasi... kan~?
hn~~~
mungkin kerana takut untuk mencuba, mungkin juga sebab tak pernah dikecewa, hati tak pasti untuk menyata sesuatu...
kerana jawapan yang dijangka itu mungkin akan ditutur...
hihihi... I'm smitten and I am well aware of that...
Tapi, tak nak mengaku~~~
Tak nak beritahu si dia sampai dah terlambat..
tapi kalau dah tersurat tak kemana kan~~~
I'm conservative that way~

Biarlah sekadar dapat bersaing dengan dia...
bekerja bersama...
bertukar pandangan dan pendapat...
selagi tidak kekok.
selagi ade masa.

Pemangkin untuk setia di negara matahari terbit ini...
untuk membawa pulang isi untuk di bawa ke masa depan~~~
Pemangkin setia~~~

-ieja-

Monday, November 28, 2011

Rindu~

slalu kan org ckp 'takkan terasa rindu slagi tak jauh'.
un...
rindu memang rindu.
macam macam ieja cube nak get over this feeling...
macam macam seniors and kawan-kawan try buat to help me.
本当に感謝してます。。。
then bile masih sedih macam2 pulak dia rase,
nak demam lah, saket pale lah...
macam2 lah...

one way for me to cheer myself is to watch cons and lately I'm very into some of the seiyuu...
this vid never failed to make me smile everytime.
hehehe....
ah... dh kene attend lagi satu lecture plak... 
will write again soon 
kot...


Thursday, August 11, 2011

Updates Updates and Updates

Kebelakangan ni memang agak jarang update kat sini dah kan...
fufufu...
well bukan sebab taknak update, but jarang ade benda untuk di luahkan kat blog ni.
Ieja byk updat kat GwRL sekarang as Etain and Bella dah tak jd co blogger dh, and sekarang byk pulak updates about my favorites and what not, so agak busy disitu.
Kalau sesape yang ter tengok blog ni and berminat nak bace reviews about books ke, tv shows (ni belum update lagi, but soon) or Japanese Idol and stars singgah la... Comments are welcome but are not forced upon.

Next up, I'm going to Japan soon kan, t be exact on the 7th of September, jantung memang dah doki doki, but I'm learning as much as I can and trying to figure out some stuff yg dah lame tak figure out and tgh berbaur perasaan di saat ini..
Uwa~~~ Kowaii, but I'm very excited.
pape pun ni nak update blog je,
I'll try to write again with a proper entry soon...

Saturday, August 6, 2011

Terlalu excited untuk type

Were they separated at birth? Diorang nampak cam adik beradikkan... okay cam photo copy of each other...

Yg di depan tu Hamanaka Bunichi dan yg kecik sikit tu Kaneuchi Toma


*pengsan

Friday, July 22, 2011

Demam Kisumai... (dan luahan rasa)

Sepatutnnya nak buat review about Kisumai's Debut PV, but then tetibe tade mood, so tuka blog... Membebel lagi pasal tak puas hati, in another language...

Ki-Ft fans akan melompat kegembiraan (Ki-Ft fans secara general dan bukan semua...) sebab dorg nampak cam top 3. Kisumai is a 7 person group and bukan, I repeat BUKAN a 3 person group with 4 back dancers. It's bad enough that Tama is getting over exposed and being under pressure sampai silap TV station (for Ikemen Desu ne promo at salah satu con). Not blaming him though (besides, Taipi tak perlu la buat muka depan org, masuk dressing room belasah je budak tu), but then still, PV ni sangat tak fair.

Kisumai ade member colors macam Kanjani jugak. Yes yes Taipi is pink and he is super sun burnt now but then, you could have give a little more light on him or something... Bring back the kisumai that we (the older thus, the one that like kisumai like they were in ShoKura and as back dancers) know.

The PV concept is super cool though... Lame tak tengok orang menari on skates kan... Yeay kisumai...

This post byk gunakan singkatan and banyak yg tak di explain sebab ieja dah ngantuk, pissed off, and malas. So ni PV tu.


Yes yes, they are not the best looking group, Yes, that's Ren and Shu and Yes the tiniest member is the eldest member (Mikkun, you are relevant). They are awesome dancers and they are debuting in Malaysia besides Japan and how many other country that I (my brain is shutting down). Enjoy...

Saturday, July 9, 2011

Perjuangan yang Masih Belum Selesai


Selesai one level,
Yesterday, Ieja baru dapat tahu yang I was officially accepted...
Nak update semalam actually, but I was too tired and having a fever...
Well I'm still having a fever but then I need something to take my mind of the heat and the aches in my bones...

I'm officially being accepted as a Masters student at Waseda. 
Yeay~~~
Alhamdulillah...
Hari - hari ieja doa untuk pass,
Akhirnya...

I don't know how to express it and ieja tak tau macam mana nak express my happiness...
But this is it...

Dlm gembira ni pun banyak perkara nak pikir jugak...
This will be my very first time studying and living away from my family...
Ieja tak pernah sekali pun hidup jauh dari keluarga...
Tapi ieja kene belajar lah kan...
Bila lagi nak try hidup sendiri, ye tak...

My second biggest concern is that,
Ieja bukan la kuat sangat...
I'm easily tempted...
Harapnya, I will be tempted for the right reason and not crash.
Sejak dapat result semalam, banyak yang ieja fikirkan. 
Banyak yang ieja kene pertimbang dan fikirkan. 
Lagi banyak yang ieja kene belajar dan praktikan...

Kalau lah ade yang membaca blog ni dari Jepun,
Yang masih ataupun yang pernah ke sana, comment la...
Mana tau boleh ajar ieja something...

Anyways, doakan ieja berjaya dan selamat ke sana dan kembali nanti ya...
Ijou,
~ieja-chan deshita~

P/S: I'll leave you all with a Waseda Bear...

Saturday, July 2, 2011

Exam sesudah Habis Degree

Lalalala...
Dah sah habis degree pun masih ade exam lagi...
Tu pun tak sedar diri dok ketuk papan kekunci ni lagi...
hahaha
Exam JLPT tapi level paling rendah je la...
N5 je pun...
belum hebat lagi...
Insyaallah akan menghabiskan sampai N1
lalala...

Anyway doakan ieja berjaya ye...
Wish me luck...

Ijou
ieja-chan desu~~~

Thursday, June 23, 2011

Koyak Lagi Poket Bulan ni


Uwa~~~
Akhirnya~~~
*lompat lompat*
KIS-MY-FT2's debut date dah announced and finalized~~!!!
*Gembira tak terkata*
And then baru nak lupa, kalau ade debut, release of CD, DVD dan sewaktu dengannya tu maksudnya, kekoyakan poket la...
Ah~~~
Dah la ade 3 version and maybe (sebab first time masuk other Asian countries) ada international edition...
Habis la bulan ni...

Demo,
URESHII~~~
ieja-chan desu~~~

P/s: Ni fangirl blog and flailing sikit, kalau nak baca the proper info Clicky here.

Saturday, June 18, 2011

Bias Tak Hengat...

Hello my lovelies...
eh silap blog...

Dua hari lepas terasa rajin sikit, so like I promised, I did the profile page for my few bias...
Walalupun bias besar tu tak buat lagi...
But then, profile page yg simple je...
Just some basic info and filmography...
tu pun satu page nak dekat 3 jam buat...
tambah lagi yg dah resign tu and group veteran...

Anyways, I'll update more when I'm done with the juniors (most f the biases)
and dah buat group profile nnt...

tu je~~~
Ja~~~
Ieja-chan deshita

Tuesday, May 24, 2011

Tah Apa Title nak Letak Tah

Bukan nya ada banyak nak diluahkan pun.
Just tak nak page ni mati cam tu je, so try lah mengupdate sekarang ni.
Tah kenape tengah rajin hari ni...

To make my life seem to be a bit more organized, Ieja buat master post for everything from fictions to reviews. though they are not dated nor is properly alphabetized or anything. Tapi senang sikit kalau ada yang nak view my fictions and reviews.

Tapi the master post is being posted and updated on a different domain which is livejournal.com
Click HERE to be directed to the master post.

Mulanya ingat nak mula buat cerita balik, pastu baru nak ingat ade dateline for exchange submission, which means, kene buat essay for that dulu and sekarang tengah tak ade idea... Demo, I'm sure I could concoct something up before June 1st. 

Then sekarang terlampau banyak bias, sampai tak atau kat mane nak start buat Raves...
Eto~~~ profile pages pun tak terbuat lagi...
Though, the profile page would probably start with Kansai Junior or someone from Kansai dulu kot... tu pun kalau rajin nak browse gambar and profile dorang...

Ah~~
One more thing,
does this boy look remotely like me?
 he's much cuter and much younger than me.
but somehow, we get compared a lot...
His name is Kusumoto Yukito.
~yawn~

koko made ne~~~
oyasumi~~
-ijou-
-ieja deshita-

Tuesday, May 10, 2011

Beruban dengan Perubahan

Hello kepada silent reader and hantu hantu yang rajin nak translate page ni untuk dibaca...
Okay I know no one reads this page, so I am free to say what I want...
So lalala... You have a problem with that?

Ieja sedar banyak yang kata Ieja dah berubah...
Okay, bukan nak kate dorang salah but kat mana yang Ieja berubah?
Maybe, maybe Ieja dah terbiasa sebab kene sesuaikan diri dengan sekeliling and mengikut perkembangan, Ieja terlupa, Ieja lalai dengan Ieja sendiri sampai Ieja tak ingat Ieja yang dulu macam mana...
Kalau sesiapa boleh tolong ingat kan, Ieja  mintak sangat korang point out, mane yang Ieja dah berbeze (not physically though, that I know~~~ =P)

Perubahan sekeliling memang tak boleh disangkalkanlah kan, but then sometimes not all changes are good.
Even sebanyak mana perubahan pun, sedewasa mana pun kita jadi, semua perlukan batasankan. Sometimes these boundaries are those things that we are being measured by. These things are the things that matters in the future and near future.

Demo ne, batasan ni sape yang buat?
Apa yang jadi measure untuk batasan ni semua?
Hn~~~
Wakaranai kedo, but in my opinion, these are those things that we just know.
Somehow, it just become known either through our own experience or by some thing that we learn from others.

Ah~~~ okay ingin berhenti merepek disini...
Nanti nanti sambung balik...
Ja nee...

-ijou-
-ieja deshita-

Wednesday, May 4, 2011

Jaringan Masa

Masa tak pernah cukup kan...
Atau Ieja yang tak pandai jaga masa...
Tah la... Few weeks back, I had a problem with something and it made me really down...
Demo ne, bila dapat balik semangat tu, macam sentiasa tak cukup masa nak buat everything. 
Banyak sanat perkara yang tertunggak and banyak sangat yang ieja nak buat. 
Nak kata ade class, ieja ade a few classes a week je, and tu pun classes yang memang attend untuk minat, and bukan wajib. 
Nak kata banyak kerja, kerja ape? Masih full time NEET lagi...
Okay maybe bukan full time NEET, sebab ambil kerja yang tak dapat gaji,
so maybe part-time NEET, part-time Freeter... 
But still banyak perkara yang perlu (2 perkara yang perlu yang lain tak perlu tapi diperlukan) disiapkan, tak siap... 
Sigh~~~
Tah ape la nak jadi ni ek~~~
Review kalau dah start tulis tu, memang la panjang lebar, tapi separuh jalan, taka tau ape nak tulis, asyik ulang benda yang sama... 
Fictions pun sama...
Poem dah lame tak buat, nak buat pun dah sangat rusty...
My day usually consist of, well, watching things to review over and over and over again (or in some cases reading), sitting in front of my Mameshiba (my laptop have a name, deal with it) and think of things to write, self study or sometimes homework for Japanese class, self study does include drama, movies and con MC, finding even more things to download and well some translation or sometimes beta-ing (proof reading)...
Hora,
I still can't figure out why is there not enough time in a day to update my blogs...
Uwah~~~
nak cari masa nak pikir apa nak update pun ambil masa gak kan...
sigh~
Demo, 
Actually this post nak ajak sesiapa yang baca blog ni pergi Puisi Riong kat Laman Budaya Shah Alam on the 6th of May dan AKAR on the 13th of May...
Dengan harapan, after the events kerap lah sikit ieja update kat sini...

hehehe...

hai...
ijou
ieja deshita...

Thursday, April 14, 2011

Rangkaian Performasi di kaca TV

Okay,
pernyataan diatas adalah tipu~~~
Eto~~~
nak bercerita sebenarnya...
DVD Shounentachi dah dpt tiga hari lepas (review di sini)
And the shows was AWESOME~~~
fufufu...
Yep...
Shows...
Belah Kansai ngan belah Kanto...
Bile tengok bebyk kali, rindu plak nak tenggok teater kat stor...
Rasa macam lame sangat tak tengok teater kat stor tu.
Uwa~~~
Rindu nye~~~
Demo na, teater ni memang sangat best...
It's a musical and me like musical~~~
And this is comparable to Phantom of the Opera...
Masuk hari ni dah tak taw berapa kali dok ulang DVD 2~~~
DVD 1 tengok the show je, the post show showtime tak suke sangat~~~
Demo DVD 2 asyik di ulang... fufufu...
めちゃ好きやねん。
fufufu~~~

hmm~~~
ape lagi nak tulis ek~
Ah~
minggu ni nak pegi Trengganu, maybe akan ade photo update of some sort or what not kalau tak pun if, otakk kembali berjalan insyaallah, akan mula menulis puisi balik kot~~~

hai
ijou,
ieja-chan deshita

Wednesday, March 30, 2011

Tajukless

Ah~~~
Akhirnya~~
Dah abes degree... Yatta~~!

Demo, ieja masih nak study lagi (ye saye sengal begitu)...
Plan dah ade... but, ade a few things nak kene settle...
Sigh~~~
If only life is simpler...

Eto,
Since dah lama tak tulis kat sini, and byk yang nak tulis tapi tak tertulis because, terlampau banyak yang kene di tutup dan dikuburkan...
Banyak memori kat sini yang nak lupe but then, banyak gak yang best disini...
Ano,
sekarang masih pending nak still open this blog or just delete this one like the previous one I had...

And ade ke tak tah yang masih menjenguk ke sini...
Demo saa,
Blog ni bukan jadi blog BM dah...
the reason for this blog was really to brush up on my BM...
fufufu...
Demo, now dah lain...

Just leave it at that then...
Ja~~
Jikan gire~~~
Ja~ ne~~

ieja deshita

Saturday, February 12, 2011

KiS-MY-FT2 CD Debut

Kepada sesiapa yang minat/ suka lagu Jepun, bulan Mei (2011) KiS-MY-FT2 (Kisumai) akan debut (officially dengan CD). *lompat lompat*



ijou desu
-ieja-

Tuesday, January 11, 2011

Kembali

Ah~~~
Dah tak pasti nak tulis apa kat sini...
pembaca memang dah tak ada~~~
Kalau ada pun maybe silent reader...

Sebenarnya dah tak pasti apayang ditulis masih relevent untuk dibaca atau tidak...
Masih dbaca atau tidak~~
Bukan mencari perhatian, hanya sekadar ingin tahu~~~

Apa pun kalau tiada nya ieja disini, mungkin di Facebook atau LiveJournal...

Ah~~~
Hisashiburi na minna~~~
Ja~
-ieja-