Monday, September 7, 2009

Theater aside, Football season is BACK!



Ye ye, saya tahu, saya tahu... in pemikiran yang amat dijajah... lalala... hahaha... but it’s sports, bite me... bola dan wanita adalah seperti perkataan yang amat bertentangan tapi bukan pada zaman ini... Futsal, Bola sepak Wanita, Touch Rugby (Ragbi Pegang... lalala), Co-ed Rugby (Ragbi csampuran... tapi tiada perlawanan professional), Touch Football (juga dipanggil Ragbi Pegang, sebab guna bola American Football dan bukan bula bulat bola sepak) dan banyak lagi… Wanita dan bola adalah perkataan synonym sekarang ini… =D

Tapi yang cantiknya tentang American Football ialah semangat penyokongnya… Semangat diorang mengalahkan pemain itu sendiri… walaupun pada pendapat ieja American Football ni tak sekental Rugby, tapi permainan ini sangat mengasyikkan… Susun atur stategi diantara pasukan offence dan defense serta taktik – taktik yang digunakan untuk menembusi lapangan touch-down lawan adalah sangat cantik… kalau bola sepak (sebut: soccer) mempunyai 2 (dua) team dalam satu perlawanan, tetapi dalam American Football ada 4 (empat) team dalam satu perlawanan… dua offence team dan dua defense team… defence akan melawan offence dan offence akan melawan defense (ie. Defense A vs. Offence B / Offence A vs. Defense B)… tak akan ada masa yang kedua – dua defence atau kedua – dua offence akam menentang satu dengan lain.

Game pertama musim ini akan diadakan di Pittsburgh yang akan menyaksikan perlawanan diantara Titans dan Steelers… Dimana kedua – dua pemegang tapak pertama dalam divisyen masing – masing (Tennessee Titans [AFC South], Pittsburgh Steelers [AFC North])… Tayangan di NBC (harap – harap ada kat Astro nanti) pada jam 8.30 pm (2030 hours) Eastern Daylight Time, 10 September 2009 (Thursday). Which means roughly around the same time Friday in Malaysia… weeee… harap – harap ada la chance nak tengok…


vs.



Ramalan peribadi: Steelers akan mendahului dengan at least 2 touch-down and one goal kick (17 points lead)… heh… bukan ramalan professional ye… tapi memang ramalan Steelers akan mendahului… harap ramalan peribadi ni dekat la… haha…

Okay la… mahu beradu sebentar sebelum sahur kejap lagi… nanti akan di update lagi… =)

Love
-ieja-

No comments:

Post a Comment