Friday, September 25, 2009

Karaoke (2009)



Dah agak lama filem Malaysia tak dimashurkan di mata dunia… Malahan, dah semakin berkurangan filem tempatan kita yang dapat menandingi filem – filem luar, baik dari segi technology dan juga perjalanan ceritanya. ‘Karaoke’ is the second filem yang dapat menembusi filem festival di luar Malaysia. The first Malaysian film to enter the international film festivals was ‘Kaki Bakar’, yang ieja pun tak pernah tengok cerita tu.

Sebenarnya, ni pertama kali ieja nak buat review filem melayu, dalam bahasa melayu… so pardon my language… =)

Masa ieja tengok cerita ni, benda pertama yang terdetik di hati ieja was ‘filem ni ala – ala filem ‘Gerry’. Walaupun jalan cerita serta motif yang berbeza, ada banyak persamaan antara cerita ini. Permulaan yang membingungkan, lack of narration, and painstakingly beautiful placement of the camera at odd angles.

Sampai ke sudah, ieja (maybe as a result of lack of artsy background) tak tahu motif serta mesej yang ingin disampaikan oleh filem ni. Just that I felt the whole picture (the entire film as a picture) was painted very gracefully yet abstract. Kemungkinan mesej yang ingin disampaikan ialah:-
1. Naluri seorang ibu adalah sangat kuat (Mother knows best)
2. Dendam itu akan memakan diri
dan
3. Hidup mesti kedepan dan hidup tak boleh berpegang hanya pada memori.
Tapi yang best tentang filem ni is the way the story is being told. Macam hidup, kita tak boleh nak grab segala yang kita nak, kita kena buat pilihan. Tak ada pilihan yang betul atau salah hanya ada pro dan contra diantara pilihan – pilihan yang boleh dibuat tu.

Yang tak best about this film is that the fact that it lacks narration and story flow yang amat slow. If it was not for the great camera angles, I know I would have dozed off… okay, maybe cara ieja review cerita ni agak kejam, but this is what I felt while watching the film. Don’t be discouraged to watch it though.

Another nice thing about this film is the karaoke videos itself. Video tu disusun dengan cara kalau dia tak kontra dengan scene, dia akan jadi element sinis kepada scene tu. Lagi satu timing lagu, shot dan perkataan yang disebut, sama ada dalam video karaoke ataupun score cerita ni sangat awesome. Wsalaupun shot tu Nampak cam very laidback and amateur, tapi timing dia seakan – akan tak dibuat – buat dan perfect.

Tentang pelakon pulak, ieja amat suka akan lakonan Mislina. Dia macam tak berlakon, she was very fluid in the movie, but at times awkward. Macam dia memang character tu dalam dunia sebenar. Pelakon yang lain – lain tu, entah, tapi lakonan Betik (Zahiril Adzim) dan Bak (Hariry) agak kaku, maca terlampau control. Mungkin itu memang yang dikehendaki oleh director, itu ieja tak tau la kan… but Mislina memang best. Nadiya agak okay, tapi scene dia agak sikit. But she was fine not Mislina’s level of good yet but getting there.

So overall, cerita ni is a good try. Good job to Chris Chong Chan Fui for being the second Malaysian director to penetrate International film festivals. If the rating were up to me, ieja akan beri 3 daripada 5 bintang (the song was awesome so maybe 3.5). But don’t let this little (slapdash and inexpert) opinion poison your mind. Pergi tengok film ni yang akan ditayangkan dalam bulan November nanti (akan di advertise disini kelak) dan buat penilaian sendiri.

Peace…



Post Screening Discussion


Love
-ieja-

4 comments:

  1. Hey babe,

    I saw this movie in Toronto Film Festival... It was not that bad... The actor was not bad looking but I got to admit not anywhere nearly as good as our good ol' Gavin or Matthew (Comparisons comes from the same theatrical background)...

    The Pak Su (Bak) was kind of good I think, and Betik was not that bad either but he could be less up tight... He's kind of not bad looking either (saw a few pictures of him, kind of short though)...

    Anyways, looking forward to write with you soon dear... And I found your crush's blog, I think...

    Love,
    CSM Lecuyer...
    p/s: Invite me for Kasih Katriona... =)

    ReplyDelete
  2. babe,
    Gavin has a hot voice and Matt, well he's Matt... duh..! if not he wouldn't be picked as Link Larkin would he...

    but babe you like have a crush on him how could you call him short... hahaha... yeah he is compared to you... Bak (Hariry) is not bad looking, there i support you...

    no i don't have a crush on that person babe (i think..) ouh, don't bother putting his link here, i'd just delete anyways... lalala...

    kasih katriona is fully in malay, except for a few dialogues... i think Squidd has read it, he have a copy.. but i don't know if he kept it...... he has the translated version... it's really funny when you read his version and very (i think) depressing when you read the original version... =P

    i'll add you anyways...

    ReplyDelete
  3. cik ieja, karaoke bukan filem kedua malaysia yg berjaya tembusi festival filem antarabangsa..jangan silap dan keliru. banyak lagi filem malaysia lain yg dah berjaya tembusi festival filem antarabangsa.sebab festival filem antarabangsa ada banyak kat dunia ni.macam2 tau.. cuma karaoke adalah filem kedua malaysia yg terpilih discreen di festival filem CANNES..berhati-hati bila bermain dengan info berkaitan fakta ye.. kesian filem2 lain...

    p/s: sila google filem2 malaysia lain yg dah tembusi festival filem antarabangsa lain selain CANNES..

    - ayam

    ReplyDelete
  4. opps...
    okay...
    pengetahuan cetek tentang filem - filem nih...
    sorry Malaysian films...
    thanks ayam

    ReplyDelete