Wednesday, September 30, 2009

Fiksi Baru

Kadang - kadang,
bila music dah tak boleh bagi kita tenang,
menulis adalah sajenis therapy.
Tapi menulis ni even though it's time consuming,
dia bagi sejenis satisfaction yang dengan membuat benda lain tak boleh bagi.

Silent Touch is actually my first full collaboration dengan Cathy Lecuyer. Tak tau lagi macam mana kitorang nak proceed ngan cerita ni but the base of the story dah ada, just bunga - bunga dia je yang tade lagi... and the most important thing is the character's names. tu pun tak lengkap lagi... even main character punya nama pun tak sure lagi...

help us out pleasee...
and thank you...

xoxo,
-ieja-

Friday, September 25, 2009

Karaoke (2009)



Dah agak lama filem Malaysia tak dimashurkan di mata dunia… Malahan, dah semakin berkurangan filem tempatan kita yang dapat menandingi filem – filem luar, baik dari segi technology dan juga perjalanan ceritanya. ‘Karaoke’ is the second filem yang dapat menembusi filem festival di luar Malaysia. The first Malaysian film to enter the international film festivals was ‘Kaki Bakar’, yang ieja pun tak pernah tengok cerita tu.

Sebenarnya, ni pertama kali ieja nak buat review filem melayu, dalam bahasa melayu… so pardon my language… =)

Masa ieja tengok cerita ni, benda pertama yang terdetik di hati ieja was ‘filem ni ala – ala filem ‘Gerry’. Walaupun jalan cerita serta motif yang berbeza, ada banyak persamaan antara cerita ini. Permulaan yang membingungkan, lack of narration, and painstakingly beautiful placement of the camera at odd angles.

Sampai ke sudah, ieja (maybe as a result of lack of artsy background) tak tahu motif serta mesej yang ingin disampaikan oleh filem ni. Just that I felt the whole picture (the entire film as a picture) was painted very gracefully yet abstract. Kemungkinan mesej yang ingin disampaikan ialah:-
1. Naluri seorang ibu adalah sangat kuat (Mother knows best)
2. Dendam itu akan memakan diri
dan
3. Hidup mesti kedepan dan hidup tak boleh berpegang hanya pada memori.
Tapi yang best tentang filem ni is the way the story is being told. Macam hidup, kita tak boleh nak grab segala yang kita nak, kita kena buat pilihan. Tak ada pilihan yang betul atau salah hanya ada pro dan contra diantara pilihan – pilihan yang boleh dibuat tu.

Yang tak best about this film is that the fact that it lacks narration and story flow yang amat slow. If it was not for the great camera angles, I know I would have dozed off… okay, maybe cara ieja review cerita ni agak kejam, but this is what I felt while watching the film. Don’t be discouraged to watch it though.

Another nice thing about this film is the karaoke videos itself. Video tu disusun dengan cara kalau dia tak kontra dengan scene, dia akan jadi element sinis kepada scene tu. Lagi satu timing lagu, shot dan perkataan yang disebut, sama ada dalam video karaoke ataupun score cerita ni sangat awesome. Wsalaupun shot tu Nampak cam very laidback and amateur, tapi timing dia seakan – akan tak dibuat – buat dan perfect.

Tentang pelakon pulak, ieja amat suka akan lakonan Mislina. Dia macam tak berlakon, she was very fluid in the movie, but at times awkward. Macam dia memang character tu dalam dunia sebenar. Pelakon yang lain – lain tu, entah, tapi lakonan Betik (Zahiril Adzim) dan Bak (Hariry) agak kaku, maca terlampau control. Mungkin itu memang yang dikehendaki oleh director, itu ieja tak tau la kan… but Mislina memang best. Nadiya agak okay, tapi scene dia agak sikit. But she was fine not Mislina’s level of good yet but getting there.

So overall, cerita ni is a good try. Good job to Chris Chong Chan Fui for being the second Malaysian director to penetrate International film festivals. If the rating were up to me, ieja akan beri 3 daripada 5 bintang (the song was awesome so maybe 3.5). But don’t let this little (slapdash and inexpert) opinion poison your mind. Pergi tengok film ni yang akan ditayangkan dalam bulan November nanti (akan di advertise disini kelak) dan buat penilaian sendiri.

Peace…



Post Screening Discussion


Love
-ieja-

Monday, September 7, 2009

Theater aside, Football season is BACK!



Ye ye, saya tahu, saya tahu... in pemikiran yang amat dijajah... lalala... hahaha... but it’s sports, bite me... bola dan wanita adalah seperti perkataan yang amat bertentangan tapi bukan pada zaman ini... Futsal, Bola sepak Wanita, Touch Rugby (Ragbi Pegang... lalala), Co-ed Rugby (Ragbi csampuran... tapi tiada perlawanan professional), Touch Football (juga dipanggil Ragbi Pegang, sebab guna bola American Football dan bukan bula bulat bola sepak) dan banyak lagi… Wanita dan bola adalah perkataan synonym sekarang ini… =D

Tapi yang cantiknya tentang American Football ialah semangat penyokongnya… Semangat diorang mengalahkan pemain itu sendiri… walaupun pada pendapat ieja American Football ni tak sekental Rugby, tapi permainan ini sangat mengasyikkan… Susun atur stategi diantara pasukan offence dan defense serta taktik – taktik yang digunakan untuk menembusi lapangan touch-down lawan adalah sangat cantik… kalau bola sepak (sebut: soccer) mempunyai 2 (dua) team dalam satu perlawanan, tetapi dalam American Football ada 4 (empat) team dalam satu perlawanan… dua offence team dan dua defense team… defence akan melawan offence dan offence akan melawan defense (ie. Defense A vs. Offence B / Offence A vs. Defense B)… tak akan ada masa yang kedua – dua defence atau kedua – dua offence akam menentang satu dengan lain.

Game pertama musim ini akan diadakan di Pittsburgh yang akan menyaksikan perlawanan diantara Titans dan Steelers… Dimana kedua – dua pemegang tapak pertama dalam divisyen masing – masing (Tennessee Titans [AFC South], Pittsburgh Steelers [AFC North])… Tayangan di NBC (harap – harap ada kat Astro nanti) pada jam 8.30 pm (2030 hours) Eastern Daylight Time, 10 September 2009 (Thursday). Which means roughly around the same time Friday in Malaysia… weeee… harap – harap ada la chance nak tengok…


vs.



Ramalan peribadi: Steelers akan mendahului dengan at least 2 touch-down and one goal kick (17 points lead)… heh… bukan ramalan professional ye… tapi memang ramalan Steelers akan mendahului… harap ramalan peribadi ni dekat la… haha…

Okay la… mahu beradu sebentar sebelum sahur kejap lagi… nanti akan di update lagi… =)

Love
-ieja-