Wednesday, May 13, 2009

Fanatik - KRU

Melayan perasaan sambil kehujanan membawaku kembali pada zaman aku di sekolah rendah. Lagu – lagu KRU berputar dicorong – corong radio sebagai mana lagu – lagu hot zaman kini di putarkan. Namun sedar tak sedar, lagu dizaman itu adakalanya menyindir secara senyap. Pada takat ini, aku merasakan yang lagu ini amat sesuai untuk extremist muda – mudi. Dengar – dengarkanlah.


credits to pizzafiza8 from YouTube


Cuba hayati lirik lagu ini.

Ke tepi, ke tepi gergasi sudah kembali
Menerap revolusi tergempar industri
Dari 92 hingga 7 tiba
Perjuanganku aku akan tetap terus bersama

Kini irama bertahta membina empayar
Program utama untuk menakluk dunia
Tak gentar dengan misi walaupun kontroversi
aku rela mati dari hidup penuh hipokrasi


Setengah dekad daku mengembara
Setengah nyawa telah diduga
Namun tetap teguh bersama
Iramaku tak akan mati
Selagi membara semangat ini
Ku laung ku kibarkan panji
Semua punya misi sendiri


Antara permata dan kaca
Terpulang pada penilainya
Namun satu seni itu
Subjektif pada individu

Kadangkala gersang di jiwa
Tertekan dengan isu propaganda
Ada yang mengaku wira
Tapi sebenarnya gila

Semuanya fanatik
Fanatik, fanatik
Fanatik
Fanatiknya duniaku

Segalanya fanatik
Fanatik, fanatik
Fanatik
Fanatiknya duniaku
Ku katakan oh...

Jangan di sini oh jangan di sana
Mengapa ada saja tak kena
Bukakanlah mata bukakan minda
Dunia lebih daripada pancaindera

Di sini dan satu negara

Iramaku terus bergema
Mana saja ku berada
Terima kasih pada semua
Biar apa kata mereka
Engkau dan aku tak perlu gusar
Moga mereka kan sedar
Diam adalah pintar


Na na na na na
Kita tak perlu gusar
Na na na na na
Diam itu pintar
Na na na na na
Kita tak perlu gusar
Na na na na na
Diam itu pintar

Di belakangku kumpulan bersatu...DANCEKRU
Intro INDIGO dan juga ELITE
Melangkah maju ke arah irama baru
Agresif, elektif agar mereka tahu
Tak berundur berganjak walau setapak
Selagi DJ memutarkan rentak
Seluruh Asia kini terasa mania
Berdentum rancak gendang bergegar
Bersatu padu itulah ikrar
Rasakan kuasa tenaga muzik sebenar


Apakah yang mereka ingin katakan? Apakah anak muda generasi kita ini terlalu taksub dengan gaya pemikiran sendiri? Renung - renungkanlah...

P/S: Video clip yang first tu dah kene buang diYouTube, and the user pun kene suspend. Due to terms of use violation katanya... agak kabur video diatas ni but yang penting tu lirik dia bukan abang - abang hensem yang dok nyanyi tu ye... (5/22)

No comments:

Post a Comment